Galéria-Gallery  |  Blog  |  Magamról  |  About me

Hegyek világa

Mountains World

 

Már több mint harminc éve annak, hogy azóta sem múló szerelembe estem. Aztán a szerelmem felrángatott az első hegyeimre, engem a tériszonyost, majd nagy nehezen le is vezetett. Közben észrevétlen újabb szerelembe estem - megragadott a vad hegyek érintetlen világa. Szerencsémre mindkét szerelem egyfelé húz, fel a hegyekbe! Ahová persze soha nem megyek fényképezőgép nélkül!

A hegyen felfelé kaptatva néha azon gondolkodom, miért kellett újból nekivágnom? Mit keresek megint több ezer méter magasan, súlyos zsákkal a hátamon? Ez különös hangsúlyt kap, mikor elázva és átfagyva számolom a lépéseket, miközben a hideg szél jeget vág a számba, ha nyitott szájjal merek levegőt venni. Emlékezetes pillanatok ezek!

De felérve fellélegzem, körülnézek és minden nyűg, fáradtság, fájdalom feledésbe merül.     Megjöttem, újra itt vagyok!     Ez igazán felejthetetlen érzés!

Kérdezték, ugyan már mi van ott, amiért ennyire megéri?

Az utamat keresztező friss medve és farkasnyom, az előttem elgaloppozó zergecsapat, a szirti sas röpte, a mormoták füttye, a milliószám nyíló vadvirág között hófoltban hiúz nyoma, a hegyoldalban bocsát terelgető medve, az éjjeli farkasüvöltés. A kristálytiszta éjszakai égbolt milliárd csillaga, a Tejút fénye, a hűvös hajnalok és alkonyatok lángoló fényjátéka, a vízesés szüntelen dübörgése, a viharos szél bömbölése. Vagy máskor éppen a hegyek végtelen mély csendje...

Hó alól kifolyó vízben fürdök, tisztítatlan patakvizet iszom, olykor 0 fokos házban alszom...   Minden pillanatban érzem, hogy élek, de nagyon!     Ez van ott!

Ezekkel az emlékekkel sosem leszek szomorú öregember!

Majd lefelé indulva, máris azon gondolkodom, mikor jöhetek vissza? És visszamegyek amint tehetem, míg a vállam bírja a terhet és a lábam vissza tud vinni! Mert maradt bőven csúcs, gerinc és völgy ahol nem jártam, virág, vad és madár, ami nem került a fényképezőgépem elé, forrás amiből nem ittam, patak és tó amiben nem fürödtem, táborhely és menedékház ahol nem aludtam...

Mert van képem, amit megálmodtam és négy év után végre elkészült, de már tudom azt is, hogy legközelebb mitől lesz jobb. Talán meg is lehet újabb három-négy éven belül, de ha nem hát később, mert én biztosan visszamegyek oda, arra a hegyre, ahhoz a vízeséshez, hogy megkapjam AZT a pillanatot.

 

 

 

     

 

 

     

 

 

__________________________________________________________________________________________________________

 

Ezen a weboldalon található képek és egyéb tartalom felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges.

 

The use of all photos and contents on this webpage isn't allowed without the permission of the photographer.

 

 

mystat